Kinderen

Een scheiding heeft ook voor kinderen grote gevolgen. Alles wat vertrouwd was voor hen, gaat veranderen als hun ouders uit elkaar gaan. Kinderen gaan zich afvragen wat er allemaal gaat gebeuren en voelen zich vaak machteloos. Ze piekeren bijvoorbeeld over de vraag waar ze gaan wonen of hoe vaak ze de andere ouder zullen zien. Er is spanning, onzekerheid, verdriet, schaamte en soms ook opluchting. Kinderen kunnen worstelen met vragen die ze niet durven of kunnen stellen aan hun ouders. Het liefst willen ze aan beide ouders tegelijk loyaal blijven.

Als ouders gaan scheiden...


...eindigt het partnerschap maar moeten jullie wel samen verder als ouders. Dat is moeilijk, zeker in het begin. Het is voor kinderen belangrijk om ook na de scheiding contact te hebben met beide ouders. Het is voor kinderen belangrijk dat zij van beide ouders samen te horen krijgen van de scheiding, waarbij de boodschap moet zijn dat het niet de schuld van de kinderen is, dat jullie altijd en allebei hun ouders zullen blijven en dat jullie als ouders van de kinderen blijven houden, maar dat de kinderen ook van jullie allebei mogen blijven houden.

Kindgesprek


In mediations bied ik kinderen graag ondersteuning door met hen apart een gesprek te hebben. Tijdens dit gesprek kunnen jullie kinderen hun gevoelens, angsten en wensen kenbaar maken aan mij. Op deze manier krijgen jullie kinderen ook een stem tijdens de scheiding. Daarbij zal ik uiteraard nooit aan de kinderen vragen om een keuze tussen jullie als ouders te maken. Het is uiteraard ook mogelijk om dit kindgesprek te laten plaatsvinden bij een van de professionals voor kinderen waar ik mee samenwerk.

Ouderschapsplan


Ouders zijn bij een scheiding verplicht om afspraken te maken over de invulling van het ouderschap na de scheiding. In het ouderschapsplan moeten jullie (onder andere) afspraken maken over:


• de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
• de hoofdverblijfplaats van de kinderen;
• de verdeling van de kosten van de kinderen;
• het uitwisselen van informatie over de kinderen,
• en hoe jullie samen overleggen en belangrijke beslissingen nemen over de kinderen.

Een scheiding is heftig, ook voor kinderen. Helaas komt het voor dat ouders hun kinderen (onbewust) onder druk zetten of belasten, zelfs wanneer ze zelf denken dat het wel meevalt. Villa Pinedo is een stichting die zich inzet voor de positie van het kind in een scheiding. De website van Villa Pinedo (www.villapinedo.nl) biedt veel informatie voor kinderen, maar ook voor scheidende ouders.